Hver måned dør et ungt menneske i Danmark på grund af alkohol. TV2 går i ny dokumentarserie på tre afsnit helt tæt på børns druk i Danmark, for at undersøge hvilke konsekvenser det har for børnene og hvilke årsager der ligger bag. Det handler om en særlig dansk kultur.

”Jeg elsker at være en del af Danmark. Det er derfor jeg drikker”. Citat, Konrad 15 år. Igennem tre afsnit er vi med til nogle af de største drukbegivenheder: J Dag, sidste skoledag og Jelling festival, hvor vi følger helt unge teenagere på druk. Alle steder ser vi det fænomen, som danske børn og unge er særligt kendt for: ”Binge-drinking”. Hvor de drikker meget store mængder på samme tid. Der er ølbongs, shots flasker og stærk spiritus, og 15-20 genstande per person. Nogle gange mere. For at håndtere de store mængder bruger børnene en taktik de kalder ”taktisk opkast”, hvor man løbende brækker sig for at få plads til mere. Maven har brug for at komme ud med noget af al den alkohol der kommer ind. Så laver man lige en T.O’er. Det er jo et taktisk opkast. Lige så snart du har gjort det, så er du klar igen til at kunne drikke videre, siger 16-årige Magnus på Jelling Festival.

De fleste danske børn er fulde første gang som 14-15-årige. I Danmark har 40% af alle 15-16-årige været fulde indenfor den seneste måned. For resten af Europa er gennemsnittet 13%. Danske unge drikker altså 3 gange så meget som resten af Europa.

Ifølge en landets førende forskere i unges alkoholvaner, Sociolog, Jakob Demant, er vores børns druk dybt alvorligt.

Det er jo ikke noget, de selv finder på. De er jo omgivet af en kæmpe kultur, hvor alle voksne drikker, deres forældre drikker og industrien opfordrer til det. Vi har et kæmpemæssigt problem, siger han.

I Danmark må man som et af de eneste lande i Europa købe alkohol når man er 16 år. Og spørger man én af de mest magtfulde alkohol-lobbyister i Danmark, Bryggeriforeningen, er der slet ikke et problem.

Jeg synes det er forkert at sige at unge i Danmark har en usund alkoholkultur, siger tidligere justitsminister, direktør i Bryggeriforeningen, Nick Hækkerup.

Men alkoholforskere er dybt uenige.

Danske børn og unge har europarekorden i druk. Sådan har det været i mange år.
Men nu stiger forbruget blandt 15-årige skolebørn igen. De drikker store mængder,
og flere eksperter er dybt bekymrede. Bryggerierne der står for en stor del af salget til børnene afviser problemet

Børn på druk