Bordellernes bagmænd

TV 2 dokumentar går undercover i prostitutionsmiljøet

En skjult og ulovlig sex-industri lever i bedste velgående i Danmark. Den finder sted i en underverden af ulovlige bordeller, hvor skruppelløse danske bagmænd groft udnytter udenlandske kvinder og tjener styrtende med penge på, at kvinderne sælger sex.

Det afdækker en ny TV 2-dokumentar med titlen ”Bordellernes bagmænd”. Den ulovlige bordeldrift foregår under elendige forhold i lejligheder, på villaveje og i faldefærdige huse langt ude på landet.

”Det her er som at standse vand ned af et bjerg, fordi indtjeningen er så enorm. Altså, der er internationale organisationer og kloge hoveder, som siger, at det her er helt på højde med narko- og våbenhandel. Så pengenes magt gør, at det er næsten umuligt at komme til livs,” siger Tom Nørskov, specialkonsulent i Central Efterforskning, Midt- og Vestjyllands Politi.

De danske bagmænd

I sex-industrien er der en lang kæde af bagmænd, der tjener penge på, at kvinder sælger sig selv til sex. De bagmænd, der organiserer rejsen hertil. Dem, der driver bordellerne i Danmark. Og så de danske bagmænd, TV 2 Dokumentar sætter fokus på. Nemlig, dem der lejer gamle huse og lejligheder ud til prostitution og tjener styrtende med penge på det.

Det kaldes medvirken til rufferi – og det er ulovligt, fordi vi som samfund ikke vil tillade, at andre tjener penge på kvinder, der sælger sex.

TV 2 dokumentar går undercover

For at komme helt tæt på udlejerne og for at undersøge, hvordan det ulovlige sex-marked fungerer, går TV 2 dokumentar undercover med skjult kamera i prostitutionsmiljøet. Med udgangspunkt i hundredvis af sex-annoncer på nettet kommer journalisterne på sporet af flere danske bagmænd.

Bagmændene kommer til at fortælle, at de tjener 30.000-50.000 kr. om måneden på udenlandske kvinder, der sælger sex og betaler husleje til dem. De fortæller også, hvordan de instruerer kvinderne i, hvad de skal sige, når politiet kontrollerer bordellerne. På den måde undgår bagmændene meget ofte at blive stillet til ansvar.

Minimal straf

”Indtjeningen er meget høj – enormt høj – for dem, der er bagved. Det er svært afdække dem. Og når vi så afdækker dem, er der minimal straf. Og det er jo ærgerligt. Vi ønsker jo at ramme dem, der står bagved og ikke pigerne,” siger Tom Nørskov, som indrømmer, at bagmændene generelt har alt for let spil. ”Vi kradser jo kun i overfladen,” siger han.

TV 2 dokumentar afdækning løber over flere måneder og viser, hvad der ligner en organiseret og systematiseret sex-industri med mange bagmænd, der tjener store penge, og mange kvinder, der bliver groft udnyttet.

”Der er ingen tvivl om, at hvis politiet ville have det her som et indsatsområde, så er der tusindvis af sager derude. Så er det bare at gå i gang og tage det fra en ende af,” siger Trine Baumbach, professor i strafferet på Københavns Universitet.

Skal dem, der køber sex, kriminaliseres?

Hun mener, at der er meget at komme efter for politi og anklagemyndigheden – også fordi det er et område, som er fyldt med meget tilstødende kriminalitet.

”Hvis man virkelig vil det til livs, så kommer man ikke udenom at kigge på, om vi skal kriminalisere dem, der køber sex. Men det spørgsmål er vi ikke særlig villige til at diskutere i Danmark,” siger Trine Baumbach.

Det vides ikke med sikkerhed, hvor stort prostitutionsmarkedet er i Danmark. Den seneste opgørelse er fra 2020, hvor det nationale forskningscenter, VIVE, anslår, at 4.500 personer sælger sex i Danmark.

På en enkelt dag finder TV 2 dokumentar 1.859 annoncer fra personer, der tilbyder sex.